dissabte, 8 de gener del 2011

ESTUDI D'UN BIOMA (Sara Artigot)

Els biomes marins
Els biomes marins són els que es troben als mars i oceans que evidentment content aigua salada. Els biomes marins es divideixen en oceans i mars, esculls coral·lins que, viuen a dins dels mars i oceans, i estuaris.       


Les zones blaves són les que hi ha el bioma marí.
Les regions marines ocupen aproximadament unes tres quartes parts de la superfície de la Terra. Els oceans i mars representen el major i més divers dels ecosistemes.  A causa de l’augment i la caiguda de les marees, les zones costaneres estan en constant canvi, amb diversos animals i plantes marines que viuen a la part inferior, a la riba del mar. Les zones rocoses costaneres d' acollida a un menor nombre d'espècies a causa del fet que només la més alta de les marees s'arriba al cim dels penya-segats.
Imatge de l'oceà Pacífic.
L’oceà es divideix en tres capes o zones, segons la quantitat de llum que hi arriba:






Aquest és un esquema de les parts d'un oceà respecte les zones on hi arriba la llum






-La zona eufòtica és la zona superior, és la zona on hi arriba més llum solar, d’aquesta manera les algues i el fitoplàncton (font d’alimentació principal per a molts animals marins), poden fer la fotosíntesi; és poc profunda. Tots els organismes autòtrofs (algues i fitoplàncton) s’acumulen en aquesta zona, en que la profunditat no és major als 100 metres.
Uns exemples en són el tauró, els dofí, la balena, la sardina, la foca, el calamar, la daurada, el peix volador, o la toxina, algues, corall.     





             














Imatges de la zona eufòtica




-La zona disphotica, és la zona intermèdia entre la zona eufòtica i la zona afòtica; permet suficient llum a través de què es vegi la llum crepuscular. Els animals que hi viuen no tenen tanta llum com a la zona eufòtica, però tot i així hi arriba llum. Alguns dels éssers vius que hi viuen són el catxalot, el peix serp, el rap, el calamar, el pop, el peix trípode, un crustaci que rep el nom de “el camarón rojo” o un altre peix que rep el nom de “el peix barbado”.


Aquesta és la imatge d'un peix anomenat peix barbo




Aquesta és una imatge del camarón rojo.



-La zona afòtica és la zona més profunda, on no hi arriba la llum, o si hi arriba, és molt poca. Els éssers vius que viuen en aquesta zona, estan adaptats a viure sense llum, ni han que no tenen ulls, o també ni han que tenen una petita “lot” que els il·lumina una mica el camí. S’han trobat peixos que habiten a més de 4.000 metres sota el nivell del mar, tot i que la profunditat d’aquesta zona pot arribar als 14.000 metres sota el nivell del mar.




Alguns dels animals que viuen a les zones afòtiques són el peix víbora o el rap de profunditat, tots els dos peixos disposen d’un lot petit que els hi il·lumina el camí.            





Aquesta és la imatge del peix de profunditat.


Aquesta és la imatge del peix víbora



Aquest és un esquema de les espècies d'éssers vius que viuen a diverses profunditats


Esculls de coral·lins:

Els esculls coral·lins es distribueixen àmpliament en aigües poc profundes i calentes. Es poden trobar al llarg dels continents, com per exemple el Great Barrier Reef a Austràlia. Els organismes que més predominen en els esculls coral·lins són coralls. Les aigües dels esculls coral·lins, tendeixen a ser de nutrició molt pobre, els coralls obtenen nutrients a través de les algues mitjançant fotosíntesi i també per mitjà pel plàncton de l'aigua. A més a més de coralls, les faunes inclouen unes quantes espècies de microorganismes, invertebrats, peixos, garotes, pops, i estrelles de mar.




Algunes imatges dels esculls coral·lins:






Estuaris:

Els estuaris són àrees on els corrents d'aigua dolça o els rius es fusionen amb l'oceà. Aquesta mescla d'aigües amb tantes concentracions de sal diferents creen un ecosistema molt interessant i únic. Trobem  algues, herbes de pantà, i arbres de mangles (només als tròpics). En els estuaris la fauna que hi trobem és diversa, cucs, ostres, crancs, etc.




Aquestes són algunes imatges dels estuaris:








ELS ÉSSERS VIUS QUE VIUEN AL BIOMA MARÍ


PLANTES:
Hi ha milions d'espècies d'algues i plantes aquàtiques, la majoria dels quals no hem trobat encara.



Algunes imatges d'algues i plantes aquàtiques:




ANIMALS:

La majoria dels animals que viuen en aquest bioma han fet adaptacions per sobreviure en les necessitats especials dels oceans. Aquestes adaptacions inclouen greix en la majoria dels mamífers, i el pelatge dens de la llúdriga marina. El bioma marí també pot allotjar els animals més grans del planeta, com la balena blava. Els animals més comuns són les balenes, llúdrigues de mar, peixos, mol·luscs, crustacis, i milions més.

Aquest és un exemple dels mamífers que viuen en aquest bioma.

Aquesta és una imatge d'un exemple de crustaci.



El clima:

Als oceans i als mars no es pot dir que tinguin un clima, tot i que els mars i als oceans també es pot mirar la temperatura. Els oceans no tenen tots la mateixa temperatura, això depèn del lloc on estigui situat l’oceà, evidentment, si un oceà està situat a la part Nord del planeta, l’aigua serà més freda, com per exemple l’oceà Àrtic o l’Antàrtic. En canvi, un oceà que estigui situat a prop de l’equador, les temperatures de les aigües seran més elevades. 

Oceà Atlàntic.






Aquestes són unes curiositats del bioma marí que he trobat simpàtiques:

-La llúdria marina té prop de 1.000.000 de pèls per polzada quadrada. La majoria dels éssers humans tenen 10 vegades menys al cap.

-El varec gegant i fitoplàncton que al voltant del 50% del nostre oxigen.

 -El punt més profund a la terra és més profunda que el punt més alta la terra és alt. De fet, la Fossa de les Marianes a 36.200 peus de profunditat.






PER ÚLTIM MOSTRU UNA UN EXEMPLE DE XARXA TRÒFICA MARINA:




Si falla una peça de la cadena, per petita que sigui, la cadena patirà un desaquilibri alimentari.








REFERÈNCIES:

He visitat:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada