dimarts, 26 d’abril del 2011

ISAAC NEWTON

Karen Pozo


Isaac Newton



Sir Isaac Newton va néixer el 4 de gener de 1643, a  Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire,Anglaterra,i va morir el 30 de març de 1727 a Londres. Newton durant la seva adolescència va estudiar al The King's School a Grantham,,(on encara es conserva una firma a la biblioteca del centre.).Va fer els seus primers estudis universitaris a Cambridge,en primer lloc li va destacar la fisica,però li va agradar més les matemàtiques,per aixó mostrava interes en contribuir personalment en les matematiques.El seu descobriment més importants va ser el descobriment de la llei de la gravitació.


QUE VA ESTUDIAR DURANT LA SEVA VIDA SIR ISAAC NEWTON?

Newton              Matemàtiques
                          Òptica    
                         Mecànica i gravitació
                 

MATEMÀTIQUES:

Newton,durant la seva época en la Càtedra Lucasiana de Matemàtiques, va descobrir  els principis del càlcul diferencial i integral cap l’any 1665-1666,però Leibniz havia començat a publicar els seus mètodes a partir de 1684,aixó va donar lloc a que en l’any 1699 vel membres de la Royal Society,de la qual Newton n’era part,acusés a Leibnix de plagi. La Royal Society va publicar un estudi on es deia que Newton era l'autèntic descobridor i deia que Leibniz era un farsant. Aquest estudi es va posar en dubte quan es va descobrir més endavant que les conclusions finals sobre Leibniz havien estat escrites per Newton en persona. Així va començar una controvèrsia que va amargar les vides tant de Newton com de Leibniz fins a la mort d'aquest últim el 1716. Va descobrir  el mètode de Newton, va classificar les corbes planes cúbiques polinomials de grau tres en dues variables, va fer contribucions substancials.....





MECÀNICA I GRAVITACIÓ

L’any 1677,Newton va tornar als seus treballs sobre la mecànica,que tenien dues coses importants: La gravitació i el seu efecte sobre les orbites dels planetes.  Tot aixó fent referència a les lleis de Kepler. Gràcies al suport moral i econòmic de Halley i de la Royal Society, publica el 5 de juliol de 1687 la Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, obra que va marcar la història de la ciència. En aquesta,Newton deia les tres lleis universals del moviment.
Mes tard  s'acabaria dient com a gravetat, i va definir la llei de la gravitació universal.






Video sobre la gravitació



ÒPTICA:

Va demostrar que un prisma triangular podia descompondre la llum blanca en un espectre de colors, i que una lent i un segon prisma podien recompondre l'espectre multicolor en llum blanca.

Va publicar varies notes sobre aixó:
On Colour ("Sobre el Color")
Opticks ("Òptica")
Hypothesis of Light (Hipòtesi de la Llum) 

OBSERVACIÓ:
A l'època de Newton, es feien servir dos calendaris a Europa: el calendari juliá a Gran Bretanya i parts de l'Europa septentrional (protestants) i oriental, i el calendari gregorià, a l'Europa catòlica i d'altres llocs. Quan va néixer en Newton, les dates gregorianes anaven deu dies per davant de les dates julianes: així, Newton va néixer el dia de Nadal de 1642 segons el calendari julià, però el 4 de gener de 1643 segons el gregorià. Quan va morir, la diferència entre calendaris havia augmentat a onze dies. A més, abans de l'adopció del calendari gregorià al Regne Unit el 1752, l'any nou anglès començava (a efectes legals i civils) el 25 de març (el "Lady Day", o festa de l'Anunciació) en comptes de l'u de gener. Si no es diu el contrari, la resta de dates d'aquest article segueixen el calendari julià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada